Liity ilmaiseksi

uudet käyttäjät

Oma sivu

nykyiset käyttäjät

Onko turvallista tilata AliExpressiltä?

Kiinasta tilaaminen on yhä useamman arkea. Oletko pohtinut, mikä on AliExpress tai onko turvallista tilata AliExpressiltä? Haluamme auttaa sinua saamaan tähän kysymykseesi vastauksen. Tästä syystä kokosimme asioita, joita on tärkeä tietää AliExpressistä:

Mikä on AliExpress?

AliExpress on verkossa toimiva kiinalainen “tavaratalo”, eli kauppa-alusta, jonne myyjät ja valmistajat kokoontuvat myymään tuotteita kuluttajille. AliExpress on Alibaba Group konsernin perustama yksityisille kuluttajille suunnattu kauppapaikka. Alibaba perustettiin vuonna 1999 tukku- ja vähittäismyyjille, jotta kaupankäynti valmistajien kanssa nopeutuisi ja samalla helpottuisi. Vuonna 2010 Alibaba päätti avata kaupankäyntimahdollisuuden myös kansainvälisesti yksittäisille kuluttajille perustamalla AliExpressin.

AliExpress muistuttaa ominaisuuksiltaan paljon eBaytä, eli se ei itse myy tuotteita kuluttajille, vaan toimii alustana kauppiaille. AliExpress myös vastaa maksuliikenteestä ja huolehtii ostajan oikeuksista. Yhä useampi suomalainen tietää jo AliExpressin ja tekee sieltä hankintoja jopa viikoittain. Palvelun kasvavan suosion takana on pitkälti tuotteiden matala hintataso, sillä suurin osa tuotteista tulee suoraan valmistajilta Kiinasta tai kiinalaisilta jälleenmyyjiltä. AliExpress on yksi suosituimpia Kiina-kaupoista.

Laadunvalvonta

Halpojen hintojen kääntöpuolena on se, että tuotteiden laatu vaihtelee suuresti. Pahimmassa tapauksessa tuotteen kuvaus voi olla täysin harhaanjohtava.

Voit kuitenkin välttyä pahimmilta hutiostoksilta, kun otat seuraavat asiat huomioon:

 1. Tarkista tuotteen otsikon alta, kuinka monta tähteä ostajat ovat kyseiselle tuotteelle antaneet ja paljonko arvioita on annettu. Samalla kannattaa myös tarkistaa “Feedback”-osiosta, millaiset arviot ihmiset ovat kirjoittaneet tuotteesta. Jos myyjällä on erittäin vähän palautteita tai tähtiä, niin tuote kannattaa ostaa ennemmin toiselta myyjältä.
 1. Jos ostat vaatteita, kannattaa huomioida, että kiinalaiset koot eivät mene yksiyhteen eurooppalaisten kokojen kanssa. Useimmissa tapauksissa kannattaa valita pari numeroa isompi koko, jota normaalisti käyttäisit. Koot voivat kuitenkin vaihdella eri myyjillä, mutta tuotesivuilta löydät kokotaulukon tai voit katsoa “Feedback”-sivulta, millaisia kommentteja muut käyttäjät ovat antaneet koosta.
 1. Suomalaiset turvallisuusstandardit eivät päde AliExpressin tuotteisiin. Esimerkiksi sähkölaitteiden ja kosmetiikan käytön suhteen kannattaa olla varovainen: puhelimen laturia ei kannata jättää seinään, kun poistuu kotoa ja kosmetiikkaa on hyvä ensiksi testata käteen allergisten reaktioiden varalta.

Ostajan suoja (Buyer protection)

Huolellisuudesta huolimatta voi joskus käydä niin, että tuote on vääränlainen tai se ei saavu ollenkaan. Tällaisia tilanteita varten AliExpressillä on “Buyer protection” -käytäntö, eli ostajan suoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostaja voi riitauttaa asiaa kaupan myyjän kanssa.

Tilauksen jälkeen ostajalla on n. 60 päivää ostajan suoja-aikaa. Myyjä voi halutessaan pidentää ostajan suoja-aikaa, jos tuotteella on pitkä toimitusaika. Kun olet saanut pakettisi, sen jälkeen on kuitattava, että pakettisi on saapunut ja tuote vastaa kuvausta.

Jos tuote ei saavu tai tuote ei vastaakaan kuvausta: voit avata AliExpressin sivuilta “Dispute”-toiminnan, jonka avulla voit sopia ongelmasta myyjän kanssa. Mikäli ongelma ei ratkea myyjän kanssa, niin voit viedä asian eteenpäin AliExpressille selvitettäväksi. Sinulla on kuitenkin oikeus saada rahat takaisin viallisesta tai saapumattomasta tuotteesta.

Maksutavat

AliExpressillä on lukuisia maksutapoja, mutta helpoimmat maksutavat ovat Visa Electron, debit-kortit ja luottokorttit (Visa, Master Card ja Maestro). Huomioithan, että muilla korteilla ei ole samanlaista turvaa kuin luottokorteilla: jos rahat jäävät syystä tai toisesta palautumatta myyjän/AliExpressin toimesta, luottoyhtiön kautta on mahdollista saada rahat jälkikäteen. Verkkokaupassa ei ole mahdollista maksaa toistaiseksi Paypal:lla.

Elektroniikkatuotteiden takuu

Halvalla ostetut elektroniikkatuotteet eivät sisällä takuuta, mutta nämä tulevat silti edullisemmaksi pitkällä aikatähtäimellä, mikäli näitä joutuu uusimaan.

Älypuhelimien tilaaminen ei ole suositeltavaa, sillä sovellukset ja järjestelmät poikkeavat eurooppalaisesta. Jos tilaat älypuhelimen, niin etukäteen kannattaa selvittää kaikki yksityiskohdat tuotteesta ja sen toimivuudesta Suomessa. Jos tuote on rikki heti saatuasi sen, niin tuote on vielä tässä vaiheessa mahdollista palauttaa tai vaihtaa.

Toimitusaika

Tuotteilla on usein ilmainen toimitus, jolloin toimitusaika on n. 14-60 päivää. Joissakin tuotteissa on toimituskulut, jotka vaihtelevat suuresti, koska myyjät voivat itse hinnoitella ne tuotteilleen. Jos tuote ei ole kirjattu kirje, saat tuotteen suoraan postilaatikkoosi, vain jos mitat ovat max. 25 cm x 35 cm x 3 cm.

Osa tuotteista voit saada kuriirin kautta toimitettuna suoraan kotiisi n. 9-22 päivässä (DHL), tällöin toimituksesta täytyy erikseen maksaa.

Verot & tullimaksut

EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista kuuluu maksaa arvonlisävero silloin, kun lähetyksessä olevien tavaroiden arvo ylittää 22 €. Arvonlisävero maksetaan tuotteista ja toimituskuluista, mutta toimituskuluja ei lasketa tilauksen alarajaan.

 • Ostaessasi 20 € arvoisen tuotteen, jonka toimituskulut ovat 5 €, et joudu maksamaan arvonlisäveroa.
 • Jos tuotteen arvo on 25 € ja toimituskulut 5 €, maksat arvonlisäveroa yhteensä 30 eurosta, eli maksat tästä vielä 7.20 € (24 %) veroa.

Yli 150 € tilauksesta tulee lisäksi maksettavaksi tullimaksu (tuotteesta ja toimituskuluista), joka vaihtelee eri tuoteryhmien välillä. Tullimaksu on tyypillisesti 0-3,7 % ja tarkat tuotekohtaiset prosentit löytyvät tullin sivuilta. Korkeimmat tullit ovat esim. vaatteilla 12 % ja urheilujalkineilla 16,9 %. Tullimaksujen lisäksi tulee maksaa myös arvonlisävero.

Jos esimerkiksi tilaat vaatteita ja otoksen summaksi tulee 160 € ja lisäksi postituskulut ovat 40 €. Vaatteiden tulli on 12 %.

1. Vaatteista tulee tullia 12 % ja myös postikuluista:
(160€ +40 €) x 0,12= 24 € tullimaksua

2. Tilauksesta maksetaan vielä arvonlisäveroa 24 %:
(200+24 €) x 0,24 =53,76 €

Yhteensä 77,76 tulee lisää maksettavaksi.

AliExpressistä tilatessa kannattaa huomioida, että eri myyjiltä ostetut tuotteet tulevat eri lähetyksissä. Jos siis ostat kerralla 5 kappaletta 20 € arvoisia tuotteita viideltä eri myyjältä, et joudu maksamaan arvonlisäveroa, vaikka ostosten yhteissumma onkin 100 €.

Jos haluat lukea meidän AliExpress-kokemuksen ja vinkin bonuksen keräämiseen, lue kokemuksemme ja vinkki täältä.

*Tiesithän, että voit saada 4,8 % bonusta rahana takaisin AliExpressin ostoksistasi Bonuswayn kautta. Liity tästä mukaan keräämään bonusta.
Millaisia kokemuksia teillä on ollut AliExpressistä? 🙂

Kommentit (19)

jouni L
05.01.2017 14:39

Toimiva paikka…. Suosittelen!

Vastaa
Krisse
08.01.2017 15:33

Olen tehnyt ostoksia Aliexpressissä vuosia. Todella halvat hinnat. Bonusten maksu vain ei tunnu toimivan. Tosin noissa hinnoissa kyse ei ole isoista summista mut tietty se kutkuttsa kun tulee hylättyjä koko ajan

Vastaa
  Toimitus
  30.01.2017 13:03

  Hei,

  kiitos kommentistasi. 🙂

  Todella harmillista kuulla, jos koko ajan tulee sinulle hylkäyksiä AliExpressin ostoksista. Pystyisitkö antamaan meille osoitteeseen tuki@bonusway.fi lisätietoa hylätyistä tilauksista, niin tutkimme, mistä on kysymys?

  Kiitos etukäteen.

  Vastaa
minerva
11.02.2017 06:15

Hyvää viikonloppua kiina

Vastaa
Antti Kainulainen
20.02.2017 20:22

Jos Kiinasta tilaa sähkölaitteita, niin onkos niissä Suomeen sopiva pistoke ja verkkovirta-alue?

Vastaa
  Toimitus
  22.02.2017 12:16

  Hei!
  Sähkölaiteiden tilaamisessa kannattaa olla tarkkana, kun kaikki kiinakaupoissa myytävät pistokkeet eivät sovellu Suomeen. Tuotetiedoista kannattaa aina tarkistaa soveltuuko tuote meidän verkkovirtaan ja millaiselta pistoke näyttää. Esimerkiksi tämä laturi soveltuu EU-maihin: https://www.aliexpress.com/item/2-in-1-Genuine-original-2A-EU-Plug-Wall-Charger-Micro-USB-Charger-Cable-For-Samsung/32352259211.html?

  Yleisesti on hyvä muistaa, että sähkölaitteet eivät ole välttämättä valmistettu meidän turvallisuus standardien mukaan. Jos ostat esimerkiksi laturin, niin sitä ei kannata jättää seinään kiinni ilman valvomatta. 🙂

  Vastaa
Wotan
09.03.2017 12:17

Mikähän on vikana kun yritin tilata puhelimeen akkua,mutta maksu ei jostain syystä onnistunut useista yrityksistä huolimatta.

Vastaa
  Toimitus
  17.03.2017 09:04

  Hei!

  Joissakin korteissa voi olla käyttöalueet rajattu esimerkiksi Eurooppaan, jolloin verkko-ostokset muualta ei onnistu. Suosittelemme tässä tilanteessa pankilta varmistamaan, että onko kortillasi Kiina käyttöalueena sallittu? 🙂

  Vastaa
   Kari Hirvonen
   27.03.2017 06:37

   Kokemukseni mukaan ei väite pidä paikkaansa. Minulla on Visa kahdesta pankista, molemmissa P-maat käyttäalueena.
   Kiinan tilaukset Alilta ja Bangoodista toimivat erinomaisesti.
   Konkreettisesti olen muutaman kerran unohtanut Saksassa käydessäni muuttaa käyttöaluetta – kortti ei toimi missään.Saksan amazonista tilaus kyllä onnistuu.

   Suurin syy kortinvaihtoon (oma kokemus muutaman kerran)
   on että kortti on ollut tietomurrettujen korttien joukossa. Yleensä tietomurto koskee kymmeniä tai satoja tuhansia kortteja joista Suomessa pankkikohtaisesti muutamia kymmeniä kortteja.

   Jos myyjä kopioi korttia menettää hän heti oikeuden esim. Visa-veloitukseen.

   Vastaa
Kalevi
21.04.2017 17:51

Kyllä mä olen joutunut maksamaan verot jos ostos on ollu 20 eur ja kulut 5 eur.

Vastaa
repa
10.09.2017 08:19

Kaikki meni hyvin siihen asti kun olin antanut luottokortin tiedot sitten tuli teksti ettei voida toimittaa annettuun osoitteeseen

Vastaa
  Tanja
  11.09.2017 09:24

  Hei,

  AliExpressin kaikki myyjät eivät tosiaan valitettavasti toimita tuotteita Suomeen. Kannattaa selata samaa tuotetta muilta myyjiltä, niin saatat löytää myyjän, joka toimittaa Suomeen. 🙂

  T. Tanja

  Vastaa
Minna
19.10.2017 16:46

Onko siis niin että jos ostosuoja päättyy ja tuote ei ole saapunut niin silloin avaan disputen ? Vai pitäisikö se avata jo ennen kuin ostosuoja päättyy?

Vastaa
Päivi
11.11.2017 18:36

Hei! Eka kertalaisena tein juuri tilausta ja maksoin verkkopankin kautta. Tuotteet näkyivät ostoskorissa, mutta rahat lähti tililtä. Tuotteita varmaan turha odotella… ja rahatkin varmaan meni.

Vastaa
  Tanja
  13.11.2017 07:26

  Hei Päivi,

  kiitos kommentistasi.

  Otathan yhteyttä AliExpressiin asiasta, ja tarkistathan sähköpostisi siltä varalta, että olet vastaanottanut tilausvahvistuksen. Toivottavasti asia selviää!

  T. Tanja

  Vastaa
et
01.05.2018 07:25

Voinko tilata Gold Tower Balm:a (voide esim. lihaskipuihin) Suomeen? Ymmärsinkö oikein, ettei tuote saa sisältää lääkeaineita vaan ne tulee olla täysin luonnon omia aineita… En saanut selvää mitä ko. tuote sisältää enkä uskalla ottaa riskiä tilaamalla tuotetta.

Vastaa
  Toimitus
  07.05.2018 07:05

  Hei,

  kiitos kommentistasi.

  Kaikista varmimman vastauksen saat Tullilta. Lähetäthän heille viestiä asiasta. 🙂

  T. Tanja

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös