Liity ilmaiseksi

uudet käyttäjät

Oma sivu

nykyiset käyttäjät

Mitä on kestävä muoti?

Kestävä kehitys on yhä useimmille tärkeä periaate, jota tahtoo noudattaa. Vastuullinen kuluttaminen alkaa pienistä arjen valinnoista kuten siitä, millaisia vaatteita ostaa itselle ja perheelle.

Kestäväkehitys.fi tiivistää hyvin kestävän kehityksen tavoitteen: ”kestävä kehityksen päämäärä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet.” Tavoitteena on äärimmäisen köyhyyden poistaminen, ympäristön suojeleminen, ihmisoikeuksien toteuttaminen ja tasa-arvo.

Vaateostoksilla useat meistä eivät mieti vaatteiden alkuperää, vaan huomio kiinnittyy enemmän hintaan ja ulkonäköön. 1990-luvulta lähtien vaatteiden käyttöikä on lyhentynyt, ja tämä on vastoin kestävän kehityksen periaatetta. 

Ei ole olemassa täysin ympäristöystävällisiä vaatteita. Myös luonnonmateriaaleista valmistetut kuidut kuluttavat luonnonvaroja. Ympäristöystävälliset vaatteet ovat valmistettu materiaaleista, jotka vahingoittavat luontoa vähiten, joiden valmistamiseen ei ole käytetty tuhoisia kemikaaleja ja joita ei ole värjätty vahvoilla väriaineilla.

Mitä ovat ekologiset materiaalit?

Kierrättäminen on ympäristöystävällisin tapa elää. Kierrätysmateriaaleista tehdyt tai kirpputoreilta ostetut vaatteet vahingoittavat ympäristöä vähiten. Alla on lista ekologisista vaatemateriaaleista.

Pellava: Pellavan viljely vaatii paljon vähemmän vettä, lannoitteita ja tuholaismyrkkyjä kuin puuvilla. Pellavavaatteiden valmistamiseen ei kulu paljon energiaa ja tekstiili on helposti maatuva ja kierrätettävä

Hamppu: Hamppu kasvaa helposti eikä sen viljely vaadi paljon lannoitteita tai tuholaismyrkkyjä. Hampusta valmistetut vaatteet ovat kestäviä. Ensimmäiset farkut valmistettiin aikoinaan hampusta kestämään kovaa kulutusta.

Bambu: Bambu kasvaa nopeasti eikä tarvitse lähes ollenkaan tuholaismyrkkyjä. Bambusta saa valmistettua pehmeitä tekstiilejä, joita on helppo pitää puhtaina. Bambun valmistamiseen kuluu kuitenkin paljon energiaa, mikä tekee siitä vähemmän ekologisen.

Lyocell: Tekstiiliä myydään Tencel brädin alla. Sitä valmistetaan tyypillisesti eukalyptuksesta saadusta selluloosasta. Eukalyptus puut kasvavat nopeasti eivätkä tarvitse paljon vetta tai kemikaaleja. Tekstiili on erittäin imukykyinen ja sopii erinomaisesti kylpytuotteisiin.

Alpakan villa: Alpakan villa on ympäristöystävällisempää kuin kashmirvilla. Alpakat eivät syö tai juo paljon, ja pysyvät terveinä ilman antibiootteja. Lisäksi kashmirvuohien ylilaidunnus on johtanut Mongolian aavikoitumiseen.

Luomuvilla: Luomuvillan tuottajat välttävät käyttämästä haitallisia kemikaaleja, jotka sairastuttaisivat lampaita tai saastuttaisivat laitumia. 

Silkki: Silkkimadot valmistavat silkkiä. Se on kestävä kuitu, joka maatuu myös helposti. Jotkut kasvissyöjät eivät suostu käyttämään silkkiä, koska sen tuottamiseen usein kuuluu myös silkkimadon tappaminen. Silkistä löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.

Mitä ovat eettiset vaatteet?

Ekologisia vaatteita tuottavat yritykset ovat huolissaan myös työoloista, joissa vaatteet tuotetaan. Aidosti kestävän kehityksen vaatteet tuotetaan oloissa, joissa työntekijöiden on turvallista ja terveellistä olla.

Jos haluat olla varma, että työntekijöillä on turvalliset työolosuhteet, lailliset työtunnit ja että heille on maksettu vähintään kohtuullista palkkaa, kannattaa suosia kotimaisia tai Euroopassa tuotettuja vaatteita.

Jos löydät vaatteista reilun kaupan merkin, silloin voit olla myös varma siitä, että valmistajat maksavat työntekijöilleen kohtuullista palkkaa, tehtaat ovat turvallisia ja valmistus on ympäristöystävällistä.

Mistä löydän ympäristöystävällisiä vaatteita?

Bonuswayn yhteistyökumppaneista löytyy useita verkkokauppoja, joista löytyy kestävää muotia koko perheelle.

  • Etsi Elloksen valikoimasta Concious Choice. Löydät paljon kestävää muotia naisille, miehille ja lapsille, eivätkä hinnat ole päätä huimaavia.
  • Zalando on tänä syksynä nostanut kestävät lastenvaatteet erityisesti esiin.
  • Reima valmistaa tyylikkäitä, turvallisia ja kestäviä lastenvaatteita kuormittaen ympäristöä mahdollisimman vähän.
  • Stockmann myy suomalaisia eettisiä muotimerkkejä, kuten Samuji, Costo ja Makia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös