Liity ilmaiseksi

uudet käyttäjät

Oma sivu

nykyiset käyttäjät

Tulli ja ALV ulkomailta tilattaessa


Tilaatko ensimmäistä kertaa ulkomaisesta verkkokaupasta, etkä ole aivan varma, mitä sinun pitäisi ilmoittaa Tullille? Älä huoli, alta löydät selkeät ohjeet tullin ja tuonnin arvonlisäveron maksamiseen ulkomailta tilattaessa.

Kun tilaat EU:n sisäpuolelta, sinun ei tarvitse huolehtia ylimääräisistä tulli- ja ALV-maksuista. EU:n ulkopuolelta tilattaessa joudut todennäköisesti maksamaan ainakin ALV:n.

Kun olet tilannut tuotteen EU:n ulkopuolelta, odota ensiksi saapumisilmoitusta postista. Kun pakettisi on saapunut Tulliin ja saat saapumisilmoituksen, tee tulliselvitus Tullin tuonti-ilmoituspalvelussa.

Tarvitset tulliselvitystä varten
– suomalaisen verkkopankkitunnuksen tai mobiilivarmennuksen
– lähetyksen seurantatunnuksen
– tilausvahvistuksen, kauppalaskun tai kuitin.

Aikaa tulliselvityksen tekemiseen sekä arvonlisäveron maksamiseen on 20 päivää. Huomoi, että maksun näkymiseen Tullissa voi kestää jopa 2-3 arkipäivää, joten hoida maksu mahdollisimman pian. Jos maksu ei tule ajoissa, paketti lähetetään takaisin lähettäjälle.

Tulli-ilmoitusta varten sinun täytyy valita tilaamasi tavara tullin valmiilta valintalistalta. Valintalistalta löytyy yli 200 yleisintä tavaraa. Jos tilaamasi tavara ei löydy listalta, ole yhteydessä Tullineuvontaan p. 0295 5201, Tuonti-ilmoituspalveluun p. 0295 5206 tai voit etsiä sen Taric-hakupalvelusta. Tullille on tärkeää tietää, mitä paketti sisältää, sillä tulliprosentti ja arvonlisävero vaihtelevat eri tavaroiden mukaan.

Miten tulli ja ALV lasketaan?

Voit laskea tulliprosentin ja arvonlisäveron jo etukäteen tietääksesi, kuinka paljon tilauksesi tulee loppujen lopuksi maksamaan. Alle 150 euron tilauksesta ei tarvitse maksaa tullia, paitsi jos tilaukseen sisältyy alkoholi- tai tupakkatuotteita. Lisäksi alle 22 euron tilauksesta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Tullilta löytyy sivuiltaan erittäin kätevä tullilaskuri, jolla lasket nopeasti tilauksesi hinnan. Alta näet millä logiikalla tulli- ja alv-maksut lasketaan.

Esimerkkejä tulliprosenteista:

Vaatteet: 12%
Kengät: 3,5%-17%
Laukut: 3%-3,7%
Korut: 2,5-4%
Kellot: 0,3-0,8% per kello
Kosmetiikka: 0%
Kirjat: 0%

Kun haluat selvittää tilauksesi tulliprosentin, laske ensiksi yhteen tilauksesi hinta ja toimituskulut. Ota sen jälkeen summasta tavaran mukainen tulliprosentti. Alle 10 euron tullimaksua ei veloiteta, eikä sitä huomioida arvonlisäveroa laskettaessa.

Arvonlisäverot:

Vaatteet, kengät, laukut, korut, kosmetiikka, kellot: 24%
Kirjat, Taide: 10%

Samalla tavalla kuin tulliprosenttia laskettaessa, laske ensiksi yhteen tilauksen hinta ja toimituskulut. Lisää summaan vielä mahdollinen tullimaksu ja ota loppusummasta arvonlisäprosentti. Jos summa jää alle viiden euron, arvonlisäveroa ei veloiteta.

Esimerkkilaskelmia:

1. Tilaat Yhdysvalloista nahkalaukun, joka maksaa postikuluineen 200 euroa. Tilauksen arvo on yli 22 euroa, joten joudut maksamaan 24 prosentin arvonlisäveron. Tilauksen arvo on yli 150 euroa, joten sinulta veloitetaan myös 3 prosentin tullimaksu. Maksettavaksi jää 255,44€

2. Tilaat Kiinasta mekon, joka maksaa postikuluineen 120 euroa. Tilauksen arvo on yli 22 euroa, joten joudut maksamaan 24 prosentin arvonlisäveron. Tilauksen arvo on alle 150 euroa, joten sinun ei tarvitse maksaa 12 prosentin tullimaksua. Maksettavaksi jää 148,80 euroa.

Kommentit (2)

Petri Ruonakangas
07.02.2018 18:32

Iltaa. Kyselisin sellaista kuin että… Jos tilaan Kiinasta LG:n televisioon 55-tuuman uuden näyttöpaneelin joka maksaa euroissa ilman posteja noin 82 € niin paljonkohan menisi tullimaksua…

Vastaa
  Toimitus
  12.02.2018 14:42

  Hei Petri,

  kiitos kommentistasi.

  Alle 150 euron tilauksesta ei tarvitse maksaa tullia. 🙂

  T. Tanja

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös